Chiropractie Dordrecht

Waar?

Chiropractie Dordrecht is in 2003 opgericht.

 1. Dordrecht, Burgermeester de Raadtsingel 107, 3311 JH, Tel: (078)6399777
 2. Gorinchem, Twijnderstraat 17, 4204 EL, Gorinchem, Tel: (0183) 664 655

Het is alweer 10 jaar geleden, dat Glen Potgieter D.C. zijn chiropractiepraktijk opende in Dordrecht. Daarna zijn er nog twee praktijken bijgekomen in Spijkenisse en Gorinchem. In de afgelopen tijd hebben er al velen kennisgemaakt met chiropractie en we krijgen steeds meer mensen doorgestuurd via (huis-)artsen, specialisten en therapeuten.

Sinds januari 2011 is ook chiropractor Mw. Sarah Allen-Bremmer werkzaam in onze praktijken in Dordrecht. Aangezien de praktijk nog steeds snel groeiende is, is onze collega zeer welkom. Zij is sinds 5 jaar werkzaam in Nederland.

Wat is chiropractie?

Chiropractie is een wereldwijd erkende vorm van geneeskunde, die zich toelegt op de wervelkolom en het zenuwstelsel. Chiropractie gaat ervan uit dat een menselijk lichaam een zelfherstellend vermogen heeft, mits het zenuwstelsel optimaal kan functioneren. Wanneer er echter blokkades in de wervelkolom aanwezig zijn krijgen de zenuwbanen, die hierdoor lopen niet de mogelijkheid normaal te functioneren, wat pijnklachten kan veroorzaken. Een chiropractor kan door middel van diverse technieken de blokkades opheffen, zodat het lichaam weer optimaal kan functioneren.Welke opleiding heeft een chiropractor gevolgd? De opleiding chiropractie is alleen nog in het buitenland te volgen, onder andere Australië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Engeland, USA, Wales, Zuid-Afrika en als vooropleiding is VWO met exacte vakken vereist. Het is een universitaire studie, die vijf jaar duurt waarbij het zesde jaar wordt afgesloten in een praktijk van een reeds gevestigde chiropractor, om de theorie in praktijk te brengen. In Nederland zijn erkende chiropractoren aangesloten bij de NCA (Nederlandse Chiropractoren Associatie) en/of SCN (Stichting Chiropractie Nederland), zo ook G. Potgieter D.C. en S. Allen-Bremmer.

Wordt chiropractie door mijn verzekering vergoed?

Ja, chiropractie wordt door alle verzekeringsmaatschappijen vergoed, al is dat helaas niet altijd volledig. Wat de exacte vergoeding is van uw verzekering kunt u nalezen in de polisvoorwaarden. De vergoeding staat dan vermeld onder chiropractie of alternatieve geneeswijzen. Vergoeding van chiropractie valt buiten het eigen risico, omdat deze vergoeding valt onder de aanvullende verzekering.

Chiropractoren behandelen onder andere:

 • Hoofdpijn/migraine klachten
 • Nek- en schouder/armpijn
 • Onderrug klachten al dan niet met uitstraling naar de benen.
 • Hernia (zelfs na een operatie)
 • Whiplash klachten
 • Huilbaby’s
 • Tintelingen in de armen of benen
 • RSI-klachten
 • Artrose
 •  Ook klachten buiten de wervelkolom zoals spierpijn en gewrichtspijnen kunnen behandeld worden; bijvoorbeeld van de ellebogen (tennisarm), knieën, enkels en voeten. Zelfs kan bij artritis pijnverlichting en functieverbetering bereikt worden met behulp van een chiropractische behandeling.Chiropractie Dordrecht

Dhr Glen Potgieter is in 2003 zijn eerste praktijk in het CHIROPRACTIE DORDRECHT begonnen.

Vanaf medio december 2004 is hij een tweede praktijk in Gorinchem begonnen.

De praktijken op CHIROPRACTIE DORDRECHT, Gorinchem en Spijkenisse breiden zich uit.Openingstijden bij Chiropractie Dordrecht

Maandag: 

Dinsdag: 09.00-18.00 (Dr. Allen)

Woensdag: 08.00-17.00 (Dr Potgieter en Allen)

Donderdag: 09.00-18.00 (Dr Allen); 8.00-12.00 (Dr. Potgieter)

Vrijdag: 

Zaterdag: 

Openingstijden bij Chiropractie Gorinchem

Maandag: 

Dinsdag: 09.00-18.00 (Dr. Powell)

Woensdag: 08.00-17.00 (Dr Powell)

Donderdag: 09.00-18.00 (Dr Powell)

Vrijdag:


Meer dan anderhalf Nederlanders kampen met chronische nek en rugpijnklachten. Klachten openbaren zich soms al op tien of vijftien jarige leeftijd of zelfs eerder. Met het ouder worden neemt het aantal mensen met klachten zonder twijfel toe.

Is dat overbelasting, of eerder dachten wij dat rechtop lopen de boosdoener was. Daardoor worden onze tussenwervelschijven en de kleine gewrichten van de onderste rugwervels als het ware uitgeperst. 

Dieren die op vier poten lopen hebben ook last van slijtage in de wervelkolom. Heeft uw hond een hernia gehad? Dat kan.

Wat ook opvallend is, is dat stratenmakers en timmermannen veel minder kampen met nek en rugpijn. De stoel en het bureau zijn vaak de bron van onze klachten.


EEN MEERDERHEID IS VROUW

Vrouwen worden dubbel belast door de zwangerschap, zorg voor kinderen en huishoudelijk werk. Bukken en gelijkertijd draaien is de oorzaak van 60% van de onderrugklachten. De stofzuiger, kind in de auto stoel zetten, en tillen van de maxicosi; daar ontstaan de problemen.

Bekkeninstabiliteit is ook zonder twijfel de boosdoener voor veel vrouwen. Banden worden zacht zodat er ruimte voor de baby in het bekken is, daardoor is het sacroiliacale gewricht kwetsbaar.

ONGELUKKEN

Wereldwijd hebben chiropractoren twee vijanden: de stofzuiger en het paard. Beide belasten de onderrug en nek aanzienlijk. Maar Nederlanders kampen ook met een derde: De trap. In de praktijk komt het elke week wel voor dat patiënten binnenlopen, die van de trap zijn gevallen. Op het stuitje vallen, de valpartij van de trap of door ijzel uitglijden veroorzaken zeer moeilijke blessures voor het bekken en de onderrug.

KORT BEEN EN BEKKEN SCHEEFSTAND

Een radioloog die uitgebreid onderzoek deed vond dat mensen met een kort been 80% grotere kans heeft om artrose van de knie te krijgen. Voor heup artrose is dat 20%.

Dat geldt ook in de onderrug, waar een kort been scoliose veroorzaakt, en een hoog niveau van slijtage in de rug (en nek).


Cholesterol

Een hoog cholesterolgehalte is inderdaad een probleem, maar er zijn veel gezondere manieren om het te behandelen dan pillen slikken.

Heeft u slapende benen? Dat kan namelijk een bijwerking van deze pillen zijn.

Nog belangrijker is dat een gedeelte van cholesterol, zogenaamde HDL, erg gezond is en niet verlaagd moet zijn. Kijk eens voor meer informatie over hoe wandelen en fietsen uw cholesterol kunnen bepalen.

Op CHIROPRACTIE DORDRECHT zijn wij zeer geinteresseerd in uw totale levenswijze. Ook wat u eet. Aubergine heeft een wetenschappelijk bevestigd goede invloed op uw cholesterol... MOUTABEL Baba Ghannouj.


Klik hier >> Exercise and Cholesterol ...

Moutabel Baba Ghanouj ... gezond en zeer lekker.

Botontkalking @ Dordrecht chiropractie

Botontkalking is een zeer serieuze kwaal welke elke vrouw in de gaten moet houden, en niet alleen als u oud bent. Uw leefstijl als u jong bent is zeer belangrijk. Regelmatig wandelen en gezond eten hebben er alles mee te maken. Voor meer informatie, klik hier. Causes of Osteoporosis ...

Kippenbotten

Maak gerust thuis uw eigen Glucosamine en Chondroitinsulfaat, eenvoudig en lekker. Ook bevat het veel calcium ... KIPPEN BOTTEN TEGEN ARTROSE ....


Hoofdpijn

Ongeveer 80 procent van de hoofdpijnen is spannings klachten. Dit is niet van stress, maar een stramgevoel rond de nek en de hersenvliezen. De grootste oorzaak is een blokkade van de bovennek, of spierspanningen in de nek, bijvoorbeeld door een lange tijd te studeren met een gebogen cervikale wervelkolom.

Een andere zeldzame oorzaak is meningitis; hoge koorts, stijve nek en hoofdpijn. Ga dan meteen naar het ziekenhuis, want het kan zeer ernstig zijn, en dit is geen gepaste klacht bij Chiropractie Dordrecht is.

Wanneer u meer dan 6 pijnstillers per week neemt, dan is het absoluut tijd om eens naar de chiropractor te gaan voor een onderzoek van uw nek en kaakgewrichten. Onthoudt dat het chronische hoofdpijn veroorzaakt rebound headache, door een overdosis aan ontstekingsremers. De pillen die u neemt kunnen namelijk ook hoofdpijn veroorzaken.

Ongeveer 10 tot 20 procent van de dag besteden wij aan patienten die aan hoofdpijn lijden. Chiropractie Dordrecht kan deze inclusief Migraine Headache goed behandelen.


Whiplash

Whiplash wordt in veel medische en verzekeringskringen ontkend als een serieuze klacht, maar na bijna 30 jaar ervaring ben ik tot de conclusie gekomen dat niet veel mensen totaal onbeschadigd uit een auto-ongeluk komen. Alhoewel ik zelf een van de gelukkigen ben. Ik ben 20 jaar geleden aangereden aan de zijkant van de auto (wat het ergste is) en ik heb geen problemen gehad. Waarschijnlijk omdat ik meteen behandeld werd door een collega en daardoor geen artritis Immobilisation Arthritis ... kon ontwikkelen.

Wij behandelen veel mensen bij Chiropractie Dordrecht met nekpijn en hoofdpijn. Wij kunnen vaak de problemen van een whiplash oplossen, en daardoor geen verdere verwondingen aanrichten. Het blijft een mysterie hoe een whiplash die geen zichtbare verwondingen laat zien, jaren later toch de oorzaak is van bepaalde klachten en slijtage in de nek.

Het is nu bewezen: Blokkades en verschuivingen in gewrichten veroorzaken arthrose.

Onthoudt ook dat ontstekingsremmers ( Anti inflammatory drugs ) ook zeer gevaarlijk kunnen zijn. 14 000 mensen kwamen in 1 jaar om het leven in de Verenigde Staten door een maagbloeding, die veroorzaakt werd door ontstekingsremmers.

Interessant is dat Nederland op de weg is naar één van de veiligste landen te wereld. Kijk eens naar de cijfers in Whiplash Chiropractic ....


Nederlands Grootste Vijand

Ieder jaar belanden 25.000 kinderen op de spoedeisende hulp afdeling als gevolg van een val van een bepaalde hoogte. Vooral het vallen van de bank, trap, schommel of trampoline is erg gevaarlijk. Sluit de traphekjes boven en beneden altijd om uw peuter te beschermen. Voorkomen is beter dan genezen.

Er gaat geen enkele dag voorbij dat uw chiropractor niet bezig is met de gevolgen van een trapongeval, een val op het stuitje (coccyx pillow), een rotator cuff syndrome, een ankle joint pain CaseFile ...

Syndroom van Tietze

Pijn op de borst van de borstbeen-rib gewrichten. Tietzes syndrome  en costochondral syndroom werden in eerste instantie beschreven als verschillende aandoeningen, met als verschil de mate van zwelling van de costal cartilages. Costo-sternal pijn wordt voornamelijk veroorzaakt door blokkades in de ribgewrichtjes.

Tietzes syndroom werd genoemd naar een Duitse arts in begin twintigste eeuw.

Het wordt nu herkend doordat de aanwezigheid of afwezigheid van de zwelling alleen een maatstaf van de ernst van dit syndroom is. Pijn op de borst wordt vaak veroorzaakt door een blokkade van het gewricht tussen de rib en het sternum of borstbot.

Costo-sternal syndroom wordt vergeleken met pijn langs de ribben, en in het midden, maar dat hoeft niet.

Tietzes syndroom kunt u zelf makkelijk testen: druk stevig op het borstbot, en laat je vingers links en rechts langs het bot van de rib en tussen de ribben. Het zal erg gevoelig zijn bij sommige gewrichten, normaal aan een kant, maar het kan ook aan beide zijden zijn.

U heeft geen hartaanval, maar u moet dit wel altijd in de gaten houden! Zijn naam is: costo-sternal syndroom, of costosternal syndroom, of costochondral syndroom of Tietze en het komt vaak voor. Diep inademen zal de pijn kunnen verergeren, maar doe dat niet te vaak, anders wordt het erger.

Dit is een veelvoorkomende klacht bij Chiropractie Dordrecht, welke erg goed reageert bij een correcte chiropractische behandeling. Uw chiropractor of manuele therapeut zou ervan op de hoogte moeten zijn, een zware aanpak in de middenrug kan deze klacht verergeren. Feitelijk, het kan het veroorzaken!


Lage rugpijn en pijn in het been

Femoral zenuw

Lage rugpijn en pijn aan het been komt normaal, maar niet altijd, van de onderste rugwervels. Bij de bovenste onderste rugwervels, kan een femoral zenuw lage rugpijn en beenpijn veroorzaken vanaf de zijkant, de voorkant of de binnenkant van uw dij.

Wanneer de femoral zenuw wordt aangetast, dan is het mogelijk dat het kniereflex verstoord wordt, en spierzwakte van de quadriceps intreedt, wat leidt tot een storende pas. Het been zal weigeren op bijv. een trap en kan 'ongehoorzaam' zijn. U kunt deze spier testen door op een been rustig te springen. Als het voelt alsof u door uw knie gaat zakken, dan is het verstandig dat een onderzoek door uw chiropractor nodig is. Bij Chiropractie Dordrecht natuurlijk!

Let op: Diabetes kan ook leiden tot een zwakke Quadriceps spier, maar dan doet het geen pijn in het been. Plast u ook heel veel? Altijd dorst?


Ischias zenuw

Bij de lende rugwervels, veroorzaakt de femoral en ischias zenuwen lage rugpijn welke uitstraalt naar de ondersteledenmaten.

Pijn in de lies

Aandoendingen in de liezen kan erg pijnlijk zijn. Soms is het wel een heupklacht, bijvoorbeeld Heupartrose of Heupdystrofie, en soms is het een uitstraling uit the rug. Maignes syndrome straalt uit van de hoge lende wervels naar de bil en de lies... Femero Acetabular Impingment Syndrome verschijnt als een zeer stijwe heup zonder in de eerste instantie gepaard met pijn in de lies. Maar als het niet vroegtijdig bevestigd is, het resultaat is een flinke artrose in de heup.

Hier kan u rustig in de praktijk Chiropractie Dordrecht behandelt worden.

Lage rugpijn en pijn in het been vereist eerst en een vooral zorgvuldig onderzoek om te onderzoeken waar de zenuw geïrriteerd wordt. Is het in de bovenste onderste rugwervels? De onderste onderrugwervels? Ter welke hoogte? Het SI-gewricht? Is het piriformis syndroom? Kan het iets ernstigers zijn, zoals bijv. de prostaat?

Nuttige linkenDid you find this page useful? Then perhaps forward it to a suffering friend. Better still, Tweet or Face Book it.


Interesting challenges of the day

1. Mr S is a 76 year old man with neck pain of some 9 months duration. Luckily, most of the discomfort is upper cervical which is only rarely arthritic; his lower cervical spine is a degenerative mess that I've left alone. After seven treatments his pain and stiffness is 50 percent better, and he's happy in the circumstances. He can sleep through the night now and that makes a huge difference.

2. Mr P is 32 year old man with very severe lower back pain radiating to the big toe which is 30 percent numb. He had an episode three weeks ago, took anti inflammatories and was soon better as is typical of the medial disc herniation. But before it healed, after a trivia it came roaring back, much worse. The characteristic crossed sign was evident; sitting in a chair, straightening the right leg provoked severe left back pain and tingling in the leg. He's doing well.

3. Severe lower back pain is scary; just ask Mrs P. Just watching her get out of the car I she was in trouble; she had a slipped disc at L4 making her lean towards the opposite side; luckily she had no pain in the leg. Despite family pressure that this was far too severe for a chiropractor, she persevered. Within five days she was standing upright, and after two weeks almost painfree. 

Despite a hectic job, she wisely took my advice and stayed home for what I call exercising bed rest.

4. Mr S has had lower back, groin and back of thigh and calf pain for fourth months.

He has a pincer deformity in the hip causing the stabs in the groin, and a degenerative facet causing the sciatica. Both are responding well to chiropractic and he's well pleased; sixty five percent better after three treatments.

5. Mr T is a wise man; he's taken a warning TIA seriously and has lost 15 pounds, and has at least as much again to lose. A change to a low starch diet and half hour daily walk has made the difference; but the walking is making his foot and back miserable. The expensive orthotic is hopeless; luckily his hips and back are fine, but he needs a simple heel lift.

6. I too have had serious lower back issues, luckily fixed by my own chiropractor; so I too have to do my exercises, take care when lifting supers full of honey, gardening and using the chainsaw. Regaining the function of your spine is just as important as the pain.

7. My own granddaughter, only 7 is hypermobile giving her pelvic, knee and ankle issues. Xrays show a mildly dysplastic hip. Years ago we would have called it growing pains. She too regularly needs chiropractic care and luckily responds well. Increased range of motion is more difficult than too stiff in my opinion. Our care is for kids too.

8. This 65 year old lady is a serious gardener; every day she is bending, lifting and digging for 2 to 3 hours a day. It regularly catches her in the sacroiliac joint, so she has a treatment once a month that sorts it out. She does her lower back exercises faithfully.

9. This 88 year old lady is an inspiration; every day she is busy in the community. With a nasty scoliosis she manages very well with a chiropractic adjustment every six weeks and exercises faithfully done.  

10. Mr X is a 71 year old retired man who wants to continue with maintenance care every six to eight weeks; he had suffered from two years of lower back pain when he first came a year ago. He has no discomfort now after 8 chiropractic treatments, but is aware that danger lurks.

11. Mrs C has been having severe headaches, and taking a lot of analgesics. It's a non complicated upper cervical facet syndrome, and she's doing well.

12. Mr D is a 38 old year man with chronic shoulder pain after a rotator cuff tear playing cricket. It responded well to treatment, but he knows he must do his exercises every day; for two years he couldn't sleep on that shoulder.

13. Mr D, a 71 year old man, has a severe ache in the shoulder and midback since working above his head. Trapped nerve tests are negative but he has advanced degenerative joints of Luschka; after just two treatments he is 50 percent better. Can we reach 90?

And so the day goes; chiropractors shouldn't be treating the elderly most medical sites state but that's so much bunkum.Have a problem that's not getting better? Looking for a different slant on your pain? Want to pose a question?


Interesting questions from visitors

CLS writes:

Greetings, Dr B.
You helped me quite some time back with a soothing and professional response which turned out to be exactly correct. I now consult a local chiropractor. You write a superb newsletter, too.

Your own unresolved problem. Pose a question

Knowing that up to 70% of the time the correct diagnosis is made with no examination, no special tests, no xrays, but just from the history, there's a fair chance I can add some insight to your unresolved problem. But at least 30% of the time, I may be quite wrong! Give plenty of detail if you want a sensible reply.


You visited this chiropractic help site no doubt because you have a problem that is not resolving and want to know more about what chiropractors do.

The quickest and most interesting way is to read one of my ebooks of anecdotes. Described by a reader as gems, both funny and healthful, from the life and work of a chiropractor, you'll love them. Priced right at $2.99, though Kindle fiddles the price without telling me.